Οι ρυτίδες και άλλες δερματικές διαταραχές προκύπτουν ως αποτέλεσμα της επίδρασης πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ψυχολογικών - στρες, άγχος, κατάθλιψη.
Το περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι επίσης σημαντικό - η βρώμικη ατμόσφαιρα των μεγαλουπόλεων, η κλιματική αλλαγή, οι ξαφνικές αλλαγές στην υγρασία και τη θερμοκρασία του αέρα.
Συχνά το δέρμα γερνάει πρόωρα λόγω εσφαλμένα επιλεγμένων ή χαμηλής ποιότητας διακοσμητικών καλλυντικών ή υπερβολικά ενεργών εκφράσεων του προσώπου.
Τα φυτικά εκχυλίσματα χρησιμοποιούνται ευρέως στα καλλυντικά. Και είναι ακόμη πιο χρήσιμα στην καθαρή τους μορφή.
Τα βότανα παρέχουν την καλύτερη φροντίδα για την ομορφιά, τη νεότητα και την υγεία του δέρματος και θα χαρούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.
Βότανα για το πρόσωπο κατά των ρυτίδων - οφέλη
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός βοτάνων που βοηθούν στην αποκατάσταση της σάρωσης του δέρματος και το κάνουν νεότερο. Αλλά για να έχετε το επιθυμητό αναζωογονητικό αποτέλεσμα, συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα φαρμακευτικά φυτά:
- Αλόη - ενυδατώνει και αναζωογονεί το δέρμα
- Καλέντουλα - ενυδατώνει, απολυμαίνει, καταπραΰνει και λειαίνει τις ρυτίδες
- Τσουκνίδα - βοηθά στην επιτάχυνση των μεταβολικών διεργασιών στους ιστούς και αποκαθιστά την ελαστικότητα του δέρματος
- Λεβάντα - αναζωογονεί, καταπραΰνει και αποκαθιστά το χρώμα του δέρματος
- Coltsfoot - λειαίνει, ενυδατώνει και κάνει το δέρμα βελούδινο στην αφή
- Μαϊντανός - λειαίνει τις ρυτίδες, ενυδατώνει, θρέφει και λευκαίνει το δέρμα, κάνοντάς το νεανικό και κατάλληλο
- Μέντα - αναζωογονεί και τονώνει το γερασμένο δέρμα
- Πικραλίδα - βοηθά να απαλλαγούμε από τη μελάγχρωση
- Δεντρολίβανο - έχει εξομαλυντικές ιδιότητες, συσφίγγει και αναζωογονεί καλά το δέρμα
- Χαμομήλι - αποκαθιστά το δέρμα, σταματά το μαρασμό του, αποτρέπει το σχηματισμό ρυτίδων
- Rowan - καθαρίζει το δέρμα, λειαίνει τις ρυτίδες και δρα ως ελαφρύ αντιοξειδωτικό
- Θυμάρι - ενυδατώνει αποτελεσματικά το ξηρό δέρμα, αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό ρυτίδων
- Φασκόμηλο - χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία ανύψωσης
- Αλογοουρά - αφαιρεί τη χαλάρωση του δέρματος, βοηθά με το λιπαρό και προβληματικό δέρμα του προσώπου
Συνταγές αντιρυτιδικής μάσκας
Μπορείτε να αφαιρέσετε τις ρυτίδες χρησιμοποιώντας μάσκες προσώπου από φαρμακευτικά βότανα. Χρησιμοποιήστε βότανα φρέσκα και αποξηραμένα.
Αντιρυτιδική μάσκα κάτω από τα μάτια
Μια φυτική μάσκα φτιαγμένη από αποξηραμένα άνθη πλανάνης, μέντας και χαμομηλιού θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τις ρυτίδες κάτω από τα μάτια. Ψιλοκόβουμε και ανακατεύουμε τα μυρωδικά, που λαμβάνονται 1 κουταλιά της σούπας τη φορά, τα περιχύνουμε με ένα ποτήρι βραστό νερό και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια, στραγγίστε το νερό, προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού άμυλο πατάτας στον πολτό των βοτάνων και ανακατέψτε καλά. Πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας, λιπάνετε πρώτα με μια θρεπτική κρέμα. Αφήστε να δράσει για 20 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
Μάσκα για το ξεθώριασμα και τη γήρανση του δέρματος
Μια μάσκα από φύλλα φασκόμηλου, υπερικό, χαμομήλι και τίλιο βοηθά στην αφαίρεση των ρυτίδων από το ξεθώριασμα και τη γήρανση του δέρματος. Μετρήστε τα ξηρά συστατικά σε ίσες αναλογίες - ένα κουταλάκι του γλυκού τη φορά. Τα αλευρώνουμε καλά με ένα μύλο καφέ. Ρίξτε το βραστό νερό. Στη συνέχεια, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος και ένα κουταλάκι του γλυκού φυτικό λάδι. Εφαρμόστε τη μάσκα και ξεπλύνετε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου μετά από 20 λεπτά.
Μέντα, πλατάνια, χαμομήλι
Μια μάσκα φτιαγμένη από αποξηραμένα βότανα μέντας, λουλουδιού και χαμομηλιού βοηθάει τέλεια. Πρέπει να αναμειγνύονται σε ίσα μέρη, να θρυμματίζονται και να βράζονται για δέκα λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε όλα και προσθέτουμε άμυλο πατάτας στο νερό. Πριν εφαρμόσετε αυτή τη μάσκα στο πρόσωπό σας, πρέπει να τη λιπάνετε με μια θρεπτική κρέμα. Αφήστε τη μάσκα να δράσει για είκοσι λεπτά.
Μάσκα καλέντουλας
Μπορείτε να αφαιρέσετε τις ρυτίδες στο πρόσωπό σας χρησιμοποιώντας calendula officinalis: ρίξτε 1 κουταλιά της σούπας από αυτό το βότανο σε 1 ποτήρι βραστό νερό και αφήστε το να βράσει για 30 λεπτά. Μουλιάστε μια γάζα στο έγχυμα που προκύπτει και εφαρμόστε στο πρόσωπό σας. Όταν η χαρτοπετσέτα αρχίσει να στεγνώνει, αφαιρέστε την και ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
Μια άλλη λαϊκή συνταγή για μια θρεπτική και απαλυντική μάσκα για τη γήρανση του δέρματος
Ψιλοκόψτε και ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού άνθη φαρμακευτικού χαμομηλιού, μια κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα σημύδας, ένα κουταλάκι του γλυκού πευκοβελόνες. Ρίξτε βρασμένο νερό πάνω από τη θρυμματισμένη μάζα για να σχηματιστεί μια πάστα. Προσθέστε έναν κρόκο και μια κουταλιά της σούπας τυρί κότατζ. Πολτοποιήστε όλα τα συστατικά και απλώστε στο δέρμα του προσώπου για 25 λεπτά. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
Λαϊκή συνταγή για φυτική λοσιόν κατά των ρυτίδων
Ρίξτε 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού σε 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί και αφήστε το να βράσει για 2 εβδομάδες. Σκουπίστε το γερασμένο δέρμα με αυτή τη λοσιόν το πρωί και το βράδυ, μετά το σκούπισμα, εφαρμόστε θρεπτική κρέμα στο πρόσωπό σας.
Τα βότανα θεωρούνται από καιρό ένα αποτελεσματικό λαϊκό φάρμακο κατά των ρυτίδων. Είναι σημαντικό μόνο να χρησιμοποιείτε αυτές τις συνταγές όχι περιστασιακά, αλλά συνεχώς ή σε επαναλαμβανόμενα μαθήματα και στη συνέχεια απλές αλλά πολύ αποτελεσματικές συνταγές θα σας βοηθήσουν να εξομαλύνετε τις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία και οι βαθιές ρυτίδες δεν θα εμφανιστούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η σύγχρονη κοσμετολογία προσφέρει έναν τεράστιο αριθμό προϊόντων περιποίησης που έχουν σχεδιαστεί για να μας κάνουν όμορφες. Λοιπόν, αν είστε λάτρης της φροντίδας με φυσικές θεραπείες, μάθετε ποια βότανα είναι χρήσιμα για το ξηρό, λιπαρό, προβληματικό δέρμα του προσώπου και του σώματος, με τη βοήθεια ποιων φαρμακευτικών φυτών μπορείτε να γλιτώσετε και από ερεθισμούς και αλλεργίες καθώς αναζωογονεί το δέρμα του προσώπου σας. Αλλά πρώτα, γενικές συστάσεις σχετικά με τη χρήση των φαρμακευτικών φυτών στη φροντίδα.
Κανόνες και μέθοδοι χρήσης ευεργετικών βοτάνων για την περιποίηση του δέρματος του προσώπου στην κοσμετολογία
Να θυμάστε ότι τα φαρμακευτικά φυτά δεν θα αντικαταστήσουν την κατάλληλη φροντίδα για το δέρμα σας, γι' αυτό χρησιμοποιήστε τα στη φροντίδα σας ως πρόσθετο προϊόν. Με τη σωστή και συνεχή χρήση τους σίγουρα θα πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πριν χρησιμοποιήσετε βότανα, βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί σε ένα συγκεκριμένο φυτό. Για να το κάνετε αυτό, δοκιμάστε πρώτα την επίδρασή τους σε μια μικρή περιοχή του δέρματος και εάν όλα είναι καλά, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια για αυτοφροντίδα.
Πού μπορείτε να αγοράσετε τις απαραίτητες πρώτες ύλες; Φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει στο φαρμακείο. Λοιπόν, εάν έχετε την ευκαιρία να συλλέξετε τα απαραίτητα βότανα με τα χέρια σας κατά τη διάρκεια της σεζόν (αυτό πρέπει να γίνεται σε φιλικά προς το περιβάλλον μέρη, μακριά από αυτοκινητόδρομους και βιομηχανικές ζώνες), τότε αυτή θα είναι μια ακόμη καλύτερη επιλογή.
Αφού αγοράσετε ένα βότανο, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες παρασκευής και χρήσης του, καθώς ορισμένα φυτά πρέπει να παρασκευαστούν και να χρησιμοποιήσετε το έγχυμά τους, ενώ άλλα πρέπει να βράσουν και να χρησιμοποιήσετε το αφέψημα τους. Πριν το μαγείρεμα, αλέστε τις πρώτες ύλες: έτσι θα παρασκευαστεί πιο γρήγορα και καλύτερα, δίνοντας τις μέγιστες ευεργετικές ουσίες στο δέρμα σας.
Χρησιμοποιήστε αμέσως φρέσκα βότανα ή μπορείτε να τα αποθηκεύσετε για μελλοντική χρήση στεγνώνοντάς τα καλά και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τα σε αποξηραμένη μορφή.
Τα φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη φροντίδα με διάφορους τρόπους:
- χρησιμοποιήστε παγάκια από αφεψήματα βοτάνων (με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να τα ξεφορτωθείτε γρήγορα στο σπίτι).
- πλένονται με το αφέψημα ή το έγχυμά τους?
- προσθέστε αφεψήματα σε μάσκες και κρέμες.
- με τη μορφή ατμόλουτρων για το πρόσωπο (κάντε το πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία).
- για το σώμα - κάντε λουτρά με αφεψήματα και αφεψήματα.
- σε μορφή κομπρέσας.
Θυμηθείτε ότι οι κομπρέσες πρέπει να είναι ζεστές. Για να το κάνετε αυτό, μουλιάστε μια χαρτοπετσέτα ή μια πετσέτα σε ένα ζεστό ζωμό και απλώστε το στο πρόσωπό σας για λίγο.
Η συχνότητα χρήσης κομπρέσες και μάσκες με βότανα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος: εάν είναι προβληματικό ή λιπαρό, τότε αυτό μπορεί να γίνει δύο φορές την εβδομάδα και εάν έχετε ξηρό τύπο, χρησιμοποιήστε τα μία φορά κάθε επτά έως δέκα ημέρες.
Βότανα για λιπαρό, μικτό και προβληματικό δέρμα
Υπάρχουν πολλά φυτά στη φύση που χρησιμοποιούνται από καιρό στη λαϊκή ιατρική για τη φροντίδα του λιπαρού ή μικτού δέρματος επιρρεπούς σε διάφορα είδη προβλημάτων όπως ακμή, κωμωδίες και φλεγμονές. Εδώ είναι μερικά από αυτά:
- : χρησιμοποιείται από καιρό στην κοσμετολογία λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, καταπολεμά με επιτυχία την ακμή και την ακμή.
- αλόη: απολυμαίνει τέλεια, συσφίγγει τους πόρους και αποτρέπει την εμφάνιση εξανθημάτων.
- καλέντουλα: ένα εξαιρετικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φλεγμονής και των εξανθημάτων.
- μαϊντανός: λευκαίνει το πρόσωπο και μειώνει τη λιπαρότητα.
- Plantain: στεγνώνει τα εξανθήματα και αποτρέπει την εμφάνισή τους.
- τίλιο: έχει καλές καθαριστικές ιδιότητες, μειώνει τη λιπαρή γυαλάδα.
Βότανα για νεανικό δέρμα προσώπου
Εάν έχετε γερασμένο δέρμα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προϊόντα στη φροντίδα σας που αποτρέπουν την εμφάνιση ρυτίδων, αυξάνουν την ώθηση του δέρματος και εξαλείφουν τις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία με τη μορφή κηλίδων ηλικίας και άλλες εκδηλώσεις. Τα βότανα έχουν τις ακόλουθες ιδιότητες:
- πικραλίδα: αποτελεσματική στην καταπολέμηση των κηλίδων ηλικίας.
- φασκόμηλο: έχει ιδιότητες σύσφιξης, κάνει τις ρυτίδες λιγότερο αισθητές.
- χαμομήλι: επιβραδύνει τη γήρανση, καταπολεμά το ξεθώριασμα.
Λοιπόν, τώρα ξέρετε ποια βότανα είναι ευεργετικά για το δέρμα του προσώπου και του σώματος, ανάλογα με τον τύπο του. Ελπίζω αυτές οι συμβουλές να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ομορφιά και την περιποιημένη εμφάνισή σας.
Ποια είναι τα πιο ευεργετικά βότανα για το πρόσωπο; Μια σύντομη αλλά περιεκτική ανασκόπηση των φαρμακευτικών φυτών θα σας επιτρέψει να επιλέξετε ακριβώς αυτό που θα αντιμετωπίσει γρήγορα και αποτελεσματικά το πρόβλημα που έχει προκύψει. Ενδείξεις για την οικιακή χρήση τους, κανόνες χρήσης και τις πιο αποτελεσματικές συνταγές θα βρείτε εδώ.
Τα φαρμακευτικά βότανα είναι μια μεγάλη ομάδα φυτών, μέρη των οποίων χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες για προληπτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς στην ιατρική και την κοσμετολογία. Μπορείτε να τα φτιάξετε από αυτάυπέροχες μάσκες για το δέρμα του προσώπου που μπορούν να λύσουν μια ποικιλία προβλημάτων - από την εξομάλυνση των ρυτίδων μέχρι την εξάλειψη της πιο φλεγμονώδους ακμής. Απλά πρέπει να ξέρετε πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τα βότανα για το πρόσωπο και ποιες συγκεκριμένες ιδιότητες έχει το καθένα από αυτά. Ταυτόχρονα, δεν είναι καθόλου απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς να συλλέγουμε, να αποθηκεύουμε και να στεγνώνουμε σωστά τα φαρμακευτικά φυτά, γιατί τα φαρμακεία πωλούν σκευάσματα που είναι έτοιμα για χρήση.
Ανασκόπηση βοτάνων για το δέρμα του προσώπου
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από φαρμακευτικά βότανα για το πρόσωπο, και είναι πολύ δύσκολο να τα καταλάβουμε. Για να μην χαθείτε σε αυτή τη διαφορετικότητα, αρκεί να καθορίσετε ποιο πρόβλημα θέλετε περισσότερο να απαλλαγείτε. Θα μπορούσε να είναι ακμή ή ρυτίδες ή διπλό πηγούνι, ξηρό ή λιπαρό δέρμα. Για να εξαλείψετε την ατυχία που παρεμβαίνει στη ζωή σας, πρέπει να επιλέξετε τα ίδια τα βότανα.
- Αλοή- κατά της ακμής και για.
- Butterbur- έλεγχος των σμηγματογόνων αδένων.
- Αθάνατη- κατά διαφόρων τύπων φλεγμονών στο πρόσωπο.
- Σημύδα- για λιπαρούς τύπους δέρματος.
- Δρυς- εξαλείφει τη λιπαρή γυαλάδα από το πρόσωπο.
- Ρίγανη- για ενυδάτωση.
- Βαλσαμόχορτο- έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, χρήσιμο κατά της ακμής και της ακμής.
- Καλέντουλα- ανεκτίμητο για φλεγμονώδεις διεργασίες, εξανθήματα, καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα, ενυδατώνει.
- Τσουκνίδα- ένα από τα καλύτερα προϊόντα περιποίησης για λιπαρό δέρμα με καθαριστικές ιδιότητες.
- Λεβάντα- έχει ηρεμιστική δράση στο ερεθισμένο, κουρασμένο δέρμα.
- Φιλύρα- ενάντια στη λιπαρή λάμψη στο δέρμα.
- Κολλιτσίδα(ρίζα) - χρήσιμο για λιπαρό δέρμα.
- Coltsfoot- κάνει την επιδερμίδα λεία και μεταξένια, εξαλείφει τα εξανθήματα.
- Μέντα- χρησιμοποιείται κατά της λιπαρότητας και της αφθονίας των σμηγματογόνων εκκρίσεων.
- Μαϊντανός- έχει λευκαντικές ιδιότητες.
- Αρνόγλωσσο- αντιμετωπίζει το λιπαρό δέρμα και την ακμή.
- Πικραλίδα- κατά των κηλίδων ηλικίας.
- Δενδρολίβανο- λειαίνει τις ρυτίδες και έχει αναζωογονητικό αποτέλεσμα. Ο καλύτερος αντιφλεγμονώδης και επανορθωτικός παράγοντας: σταματά τη διαδικασία γήρανσης, αποτρέπει την πρώιμη εμφάνιση των ρυτίδων, θεραπεύει τυχόν ακμή και σπυράκια.
- Ρόουαν- έχει εξαιρετικά αποτελεσματικό καθαριστικό αποτέλεσμα: εξαλείφει τα μαύρα στίγματα.
- Θυμάρι- απαραίτητο για την ενυδάτωση του ξηρού δέρματος.
- Σειρά- χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αλλεργιών και διαφόρων εξανθημάτων στο πρόσωπο.
- ΣΟΦΌΣ- έχει αποτέλεσμα lifting, κάνει το δέρμα λαμπερό και νεανικό.
- Αλογοουρά- Συνιστάται για περιποίηση λιπαρού δέρματος.
Όλα αυτά τα ευεργετικά βότανα για το δέρμα του προσώπου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε μια τεράστια θάλασσα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολύ περισσότερα από αυτά (στην ιατρική υπάρχουν περισσότερα από 2. 000 ονόματα φαρμακευτικών φυτών), αλλά για την οικιακή κοσμετολογία αυτά τα 20 θα είναι αρκετά.
Εάν έχετε ένα κουτί στο σπίτι σας με μια θαυματουργή συλλογή από ένα από αυτά τα βότανα, φροντίστε να εκμεταλλευτείτε αυτό το γεγονός για να βάλετε σε τάξη το δέρμα σας, με το οποίο ανακύπτουν συνεχώς κάποια προβλήματα.
Εάν έχουν μεγαλώσει τόσο πολύ που ήδη παρεμβαίνουν στη ζωή, επιλέξτε ένα συγκεκριμένο φαρμακευτικό φυτό για αυτούς: υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις για αυτό.
Οι μάσκες με τις οποίες μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι θα σας βοηθήσουν να παρατείνετε τη νεότητα του δέρματος του προσώπου σας, να φαίνεται φρέσκο και περιποιημένο.
Πώς να φτιάξετε και να χρησιμοποιήσετε σπιτικά scrub προσώπου:
Ενδείξεις για τη χρήση φαρμακευτικών φυτών
Πολύ συχνά τίθεται το ερώτημα, ποια βότανα προσώπου να χρησιμοποιήσετε για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Προκειμένου να διευκολυνθεί η αναζήτηση των κατάλληλων πρώτων υλών, υπάρχουν ειδικές ενδείξεις στη βοτανοθεραπεία για κατ' οίκον θεραπεία του δέρματος με βότανα. Χρησιμοποιήστε τα για να εφοδιαστείτε σκόπιμα και όχι τυχαία με το βότανο που χρειάζεστε.
- Βότανα, αθάνατο, υπερικό, καλέντουλα, λεβάντα, κολτσούρα, πλατίνα, χαμομήλι, σπάγκος.
- Βότανα για λιπαρό δέρμα: αλόη, βουρτσούρα, σημύδα, βελανιδιά, τσουκνίδα, φλαμουριά, ρίζα κολλιτσίδας, μέντα, πλατανό, αλογοουρά.
- Βότανα για ξηρό δέρμα: ρίγανη, καλέντουλα, θυμάρι.
- Αντιρυτιδικά βότανα: coltsfoot, δεντρολίβανο, χαμομήλι, φασκόμηλο.
- Βότανα με καθαριστικό αποτέλεσμα: σορβιά, τσουκνίδα.
- Βότανα κατά των κηλίδων ηλικίας: πικραλίδα, μαϊντανός.
Όπως φαίνεται από αυτόν τον κατάλογο ενδείξεων, τα βότανα για την ακμή του προσώπου είναι μια από τις πιο πολυάριθμες ομάδες και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Τα φαρμακευτικά φυτά περιέχουν επαρκείς ποσότητες οργανικών οξέων, φυτοκτόνων και τανινών, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Απολυμαίνουν το προσβεβλημένο δέρμα, καταπραΰνουν τον ερεθισμό και εντοπίζουν και στη συνέχεια εξαλείφουν τις περιοχές της φλεγμονής. Επομένως, για όσους έχουν προβληματικό δέρμα, τα βότανα συνιστώνται για υποχρεωτική χρήση. Στην εφηβεία, ελλείψει αλλεργιών, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν φαρμακευτικά σκευάσματα για τη θεραπεία της νεανικής ακμής. Το μέγιστο όφελος από τα βότανα μπορεί να επιτευχθεί εάν όλα γίνονται σωστά.
Κανόνες χρήσης βοτάνων
Προκειμένου τα βότανα για το δέρμα να εκπληρώσουν την εργασία που τους έχει ανατεθεί, πρέπει να μπορείτε να προετοιμάσετε σωστά ένα φαρμακευτικό αφέψημα (έγχυμα) από αυτά και να το χρησιμοποιήσετε σωστά στο σπίτι. Δεν χρειάζεται να πιστεύουμε ότι τα φαρμακευτικά φυτά είναι απολύτως ασφαλή και δεν μπορούν να προκαλέσουν βλάβη. Όσοι είναι εξοικειωμένοι με τα βασικά της βοτανοθεραπείας γνωρίζουν ότι μερικές φορές προκαλούν τις πιο τρομερές αλλεργικές αντιδράσεις ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται εξωτερικά. Επομένως, πρώτα πρέπει να εξοικειωθείτε με τα βασικά της οικιακής κοσμετολογίας χρησιμοποιώντας βότανα και στη συνέχεια να το εφαρμόσετε όλο αυτό στην πράξη.
- Η απλούστερη λύση σε οποιοδήποτε δερματικό πρόβλημα είναι να αγοράσετε ένα βότανο που αντιστοιχεί στις ενδείξεις (με τη μορφή ξηρής συλλογής) στο πλησιέστερο φαρμακείο, να μελετήσετε τις οδηγίες, να παρασκευάσετε και να χρησιμοποιήσετε το αφέψημα που προκύπτει για τον προορισμό του. Σε οποιαδήποτε μάσκα προσώπου μπορούν να προστεθούν θεραπευτικά αφεψήματα και αφεψήματα για το δέρμα.
- Η πιο αποτελεσματική λύση είναι να συλλέξετε μόνοι σας τις φαρμακευτικές πρώτες ύλες σε δάσος, χωράφι, εξοχική κατοικία - σε οποιοδήποτε μέρος βρίσκεται σε επαρκή απόσταση από την πόλη, τα φυτά και τα εργοστάσια, τις βιομηχανικές ζώνες και τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους.
- Ελέγξτε το γρασίδι για να δείτε αν περιέχει αλλεργιογόνα για το δέρμα σας.
- Εάν τα βότανα συλλέγονταν ανεξάρτητα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως, φρέσκα: θα είναι ακόμη πιο υγιεινά, γιατί θα είναι ακόμα γεμάτα διάφορες ουσίες. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε για μελλοντική χρήση για να απολαύσετε το καλλυντικό τους αποτέλεσμα τα μεγάλα βράδια του χειμώνα. Τα συλλεγόμενα φαρμακευτικά φυτά πρέπει να ξηραίνονται σε αεριζόμενους, ξηρούς χώρους όπου δεν διαπερνούν οι άμεσες ακτίνες του ήλιου. Ταυτόχρονα πρέπει να τα ανακατεύετε συνεχώς για να μην μουχλιάσουν και μουχλιάσουν. Αυτό θα διαρκέσει δύο εβδομάδες - όχι λιγότερο.
- Πρέπει να τηρείται αυστηρά ένας κανόνας σχετικά με τη χρήση βοτάνων για καλλυντικούς σκοπούς. Οι φρέσκες πρώτες ύλες πρέπει να χρησιμοποιούνται αμέσως, εντός 1-2 ημερών. Η διάρκεια ζωής των ξηρών βοτάνων (εάν φυλάσσονται σε κουτιά ή χάρτινες σακούλες) δεν υπερβαίνει τα 2 χρόνια.
- Ένα πολύ σημαντικό σημείο είναι πώς να προετοιμάσετε σωστά αφεψήματα βοτάνων για το πρόσωπο (ή αφεψήματα). Πρώτα, πρέπει να ψιλοκόψετε το φυτό: ψιλοκόψτε το φρέσκο γρασίδι με ένα μαχαίρι και απλώς αλέστε το ξερό γρασίδι στα χέρια σας. Στη συνέχεια, ρίξτε τη σκόνη που προκύπτει (1-2 κουταλιές της σούπας) με βραστό νερό (ένα ποτήρι) που μόλις αφαιρέσατε από τη φωτιά. Είναι καλύτερο να τα κάνετε όλα αυτά σε γυάλινα ή κεραμικά δοχεία. Εάν στη συνέχεια κλείσετε το φίλτρο με ένα καπάκι και το αφήσετε για μισή ώρα, το αποτέλεσμα θα είναι ένα αρωματικό αφέψημα βοτάνων που είναι πολύ ευεργετικό για το δέρμα. Αν το βάλετε σε υδατόλουτρο για 20-30 λεπτά, θα καταλήξετε με ένα εξίσου θεραπευτικό αφέψημα. Το μόνο που μένει είναι να στραγγίσετε και τα δύο προϊόντα και να τα προσθέσετε σε σπιτικές καλλυντικές μάσκες.
- Αλλά τα περισσότερα προϊόντα προσώπου εξακολουθούν να χρησιμοποιούν θρυμματισμένα φύλλα ή άνθη φυτών.
- Γενικά, οποιαδήποτε μάσκα προσώπου από φυσικά προϊόντα που έχετε συνηθίσει να φτιάχνετε στο σπίτι, μπορεί να γίνει με βότανα. Για να γίνει αυτό, αρκεί να αντικαταστήσετε το υγρό στη σύνθεσή τους (νερό, χυμός, γάλα) με αφεψήματα και αφεψήματα από φαρμακευτικά φυτά στις ίδιες ποσότητες που υποδεικνύονται στις συνταγές.
- Οι φυτικές μάσκες προσώπου συνιστώνται για προβληματικό δέρμα - κάθε δεύτερη μέρα, για λιπαρό δέρμα - δύο φορές την εβδομάδα, για ξηρό δέρμα - μία φορά κάθε 7 ημέρες. Εάν τα αφεψήματα βοτάνων για το δέρμα χρησιμοποιούνται ως κανονικός προφυλακτικός παράγοντας (κατά της πρόωρης εμφάνισης ρυτίδων, για την πρόληψη του σχηματισμού ακμής κ. λπ. ), τότε τέτοιες μάσκες θα αρκούν να γίνονται μία φορά κάθε 10 ημέρες, καθώς είναι πολύ ισχυρά και αποτελεσματικά στις επιδράσεις τους στην επιδερμίδα.
- Το δέρμα μπορεί να αντιμετωπιστεί όχι μόνο με μάσκες με βότανα. Ένας άλλος τρόπος χρήσης φαρμακευτικών φυτών για το σκοπό αυτό είναι το καθημερινό πλύσιμο. Το ίδιο παρασκευασμένο έγχυμα ή αφέψημα χύνεται σε μια λεκάνη με φιλτραρισμένο ζεστό νερό (1 ποτήρι πρώτης ύλης ανά 500 ml νερού): αρκεί να πλένετε το πρόσωπό σας με το προκύπτον διάλυμα δύο φορές την ημέρα.
- Εάν δεν έχετε χρόνο να κάνετε τέτοιες διαδικασίες, μπορείτε να σκουπίζετε το πρόσωπό σας αρκετές φορές την ημέρα με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με το παρασκευασμένο αφέψημα βοτάνων.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να χρησιμοποιήσετε βότανα που είναι καλά για το δέρμα σας. Το κύριο πράγμα είναι να μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο φαρμακευτικό φυτό για να λύσετε το πρόβλημά σας και να το χρησιμοποιήσετε σωστά. Στη λαϊκή ιατρική και την οικιακή κοσμετολογία μπορείτε να βρείτε πολλές συνταγές για κάθε είδους φυτικές μάσκες και τονωτικά. Στόχος καθενός από αυτά είναι να παρατείνει τη νεότητα και την ομορφιά του δέρματος του προσώπου.
Συνταγές για μάσκες προσώπου με βότανα
Παρά την ποικιλία και την αφθονία των διαφορετικών συνταγών, δεν μπορείτε να παρασυρθείτε πολύ με τα βότανα. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μια πορεία θεραπείας με μάσκες, στη συνέχεια να αλλάξετε το φυτό και να αρχίσετε να τρίβετε με κύβους, μετά από αυτό - χρησιμοποιήστε ένα τονωτικό κάθε μέρα, αλλά και πάλι από διαφορετικό βότανο. Όλα πρέπει να είναι με μέτρο.
Πικραλίδα κατά των κηλίδων ηλικίας
Τρίψτε τα φύλλα πικραλίδας (3 κουταλιές της σούπας), προσθέστε κρύο φιλτραρισμένο (ή βραστό ή μεταλλικό) νερό (2 κουταλάκια του γλυκού), λιωμένο μέλι μέχρι να γίνει υγρό (2 κουταλιές της σούπας).
Αψιθιά κατά των εξανθημάτων
Ετοιμάστε ένα αφέψημα αψιθιάς, αραιώστε με αυτό (2 κουταλιές της σούπας) που δεν έχει κρυώσει ακόμη, πηχτό πλιγούρι βρώμης, μαγειρεμένο σε φρέσκο, πλήρες γάλα (πάρτε την ίδια ποσότητα με το αφέψημα της αψιθιάς), προσθέστε ψιλοκομμένο ξύσμα λεμονιού (2 κουταλιές της σούπας).
Αλόη για την ακμή
Διατηρήστε τα φύλλα αλόης στο ψυγείο για 1-2 εβδομάδες, στύψτε το χυμό από αυτά (κουταλιά της σούπας), ανακατέψτε τα με φυσικό πλιγούρι βρώμης θρυμματισμένο σε αλεύρι (2 κουταλιές της σούπας).
Χαμομήλι για ξηρό δέρμα
Αλέστε άνθη χαμομηλιού (2 κουταλιές της σούπας), ανακατέψτε με φρέσκο, φυσικό, κατά προτίμηση πλήρες κεφίρ (στην ίδια ποσότητα), προσθέστε ένα ωμό αυγό.
Yarrow για βελτίωση της επιδερμίδας
Τρίψτε φρέσκα άνθη yarrow και φύλλα οξαλίδας (1 κουταλιά της σούπας το καθένα), προσθέστε σε αυτά νιφάδες βρώμης θρυμματισμένες σε αλεύρι (1 κουταλιά της σούπας), ωμό κρόκο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ολόκληρο αυγό).
Βότανα για το πρόσωπο: ευεργετικές ιδιότητες των φαρμακευτικών φυτών για το δέρμα
Πολλοί άνθρωποι τείνουν να λύνουν τα δερματικά τους προβλήματα, όπως έκζεμα, ακμή ή ψωρίαση, με τη βοήθεια διαφόρων καλλυντικών και ξεχνούν πόσο σημαντικό είναι να διατηρείς το σώμα υγιές από μέσα.
Τα αφεψήματα από βότανα μπορούν να φτάσουν στη ρίζα του προβλήματος. Θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση των τοξινών, κάτι που σίγουρα θα έχει ευεργετική επίδραση στην κατάσταση του δέρματός σας. Τα βιολογικά ενεργά φυτικά συστατικά θα υποστηρίξουν τη λειτουργία του ήπατος, θα βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του αίματος και της λέμφου και θα είναι μια ευχάριστη προσθήκη στη διατροφή σας.
ρίζα κολλιτσίδας (Arctium lappa) είναι ένας πολύ γνωστός θεραπευτής στον επιστημονικό κόσμο, με θετική επίδραση στο συκώτι, τα νεφρά, τη χοληδόχο κύστη και το λεμφικό σύστημα, καθαρίζοντας κάθε κύτταρο του σώματος.
Το πρώτο σημάδι «υπερφόρτωσης» του σώματος με τοξίνες είναι η επιδείνωση της εμφάνισης του δέρματος. Το σώμα μας προσπαθεί να απομακρύνει τις τοξίνες μέσω του ιδρώτα, δηλητηριάζοντας έτσι την επιδερμίδα. Ο Naturopath Charol Tilgner συνιστά να πίνετε τσάι από ρίζα κολλιτσίδας για την καταπολέμηση της ακμής, της ψωρίασης, του εκζέματος και των βρασών.
Με κατιφέδες
Ο κατιφές ή η καλέντουλα είναι μια άλλη εξαιρετική βάση για τσάι από βότανα που ωφελούν το δέρμα σας. Το φυτό έχει ιδιότητες επούλωσης πληγών, έχει θετική επίδραση στο λεμφικό σύστημα και προάγει την πέψη.
Η στασιμότητα στην πεπτική οδό είναι ένα συχνό φαινόμενο, που οδηγεί σε υπερφόρτωση του ήπατος και δερματικά εξανθήματα που προκαλούνται από σκωρίαση στο σώμα.
Σύμφωνα με το The Herbal Pocket Guide, το τσάι καλέντουλας είναι πλούσιο σε καροτενοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά, τα οποία εξηγούν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ποτού.
Με τσουκνίδες
Η βοτανολόγος Susan Weed θεωρεί την τσουκνίδα ένα πολύτιμο βότανο για τα μαλλιά, το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής. Τα φύλλα τσουκνίδας έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στο πεπτικό σύστημα και είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Κ, σελήνιο, ψευδάργυρο, χρώμιο και βόριο. Η τακτική κατανάλωση τσαγιού τσουκνίδας καθαρίζει το αίμα και στη συνέχεια το δέρμα.
Μόνο φρέσκια τσουκνίδα τσιμπάει. Τα αποξηραμένα φύλλα που προορίζονται για την παρασκευή τσαγιού από βότανα σίγουρα δεν θα σας «τσιμπήσουν», αλλά θα δώσουν στο δέρμα σας λάμψη, απαλότητα και άψογη εμφάνιση.
Τα οφέλη των βοτάνων για το δέρμα
Τα βότανα έχουν μοναδική επίδραση στο δέρμα.Έχουν αντιφλεγμονώδεις, επουλωτικές, θρεπτικές και τονωτικές ιδιότητες.Τα φυτά είναι μια πραγματική αποθήκη θρεπτικών συστατικών. Η χημική τους σύνθεση περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για την περιποίηση του δέρματος, όπως:
Βγάζοντας συμπεράσματα
Αν διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι εξακολουθείτε να ψάχνετε μια μέθοδο για να αναζωογονήσετε το πρόσωπό σας και να απαλλαγείτε από τις ρυτίδες, η θέα των οποίων στον καθρέφτη σας κάνει να αισθάνεστε άβολα.
Πραγματοποιήσαμε μια έρευνα, μελετήσαμε ένα σωρό υλικά και, το πιο σημαντικό, δοκιμάσαμε τις περισσότερες από τις μεθόδους και τις θεραπείες κατά των ρυτίδων, που κυμαίνονται από παραδοσιακές μεθόδους έως διαδικασίες που μπορούν να προσφέρουν οι γιατροί. Η ετυμηγορία είναι:
Αν όλα τα διορθωτικά μέτρα έδιναν, ήταν μόνο ένα δευτερεύον προσωρινό αποτέλεσμα. Μόλις σταμάτησαν οι διαδικασίες, μετά από λίγες μέρες όλα επέστρεψαν.
Υπάρχουν ορισμένες αντενδείξεις για τη χρήση βοτάνων ως αντιγηραντικού παράγοντα. Πρόκειται για κακοήθεις όγκους και ατομική δυσανεξία. Εάν υπάρχουν πληγές και πρόσφατες ουλές στο δέρμα, τα βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μετά από συνεννόηση με έναν ειδικό.
Τα βότανα για τις ρυτίδες του προσώπου έχουν θετική επίδραση εάν τα προϊόντα που βασίζονται σε αυτά χρησιμοποιούνται τακτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνιστάται επίσης η περιοδική εναλλαγή προϊόντων και τύπων καλλυντικών επεμβάσεων.